FIETSPOSITIONERING

De ideale fietstocht is een optimale kruisbestuiving tussen mens en materiaal. Anders gezegd: renner en fiets zijn danspartners. Het doel: een maximum aan kracht en minimum aan weerstand en blessures.

Bij Vitori kan je terecht voor een gedetailleerde bikefitting van zowel racefiets, mountainbike als triatlonfiets. Wij brengen mens en machine op één lijn. De bikefitting bij Vitori in Zwevegem wordt uitgevoerd door Alphonse Vermote en Célestin Leyman.

KLACHTEN BIJ FOUTIEVE FIETSPOSITIE

De ontstane kwalen worden veroorzaakt door overbelasting, niet zelden gepaard met lichamelijke asymmetrie. De klachten zijn zesvoudig.

1. Lage rugklachten: Uit onderzoek blijkt 65 procent van de ongemakken zich te situeren in de lage rug. De klachten ontstaan wanneer de afstand tussen zadel en stuur te kort is of wanneer het hoogteverschil tussen beide te groot is. Ook een verschil in beenlengte is bepalend. Bij ongeveer de helft van de fietsers is sprake van een beenlengteverschil. Een juiste fietspositionering kan daardoor lage rugklachten verminderen.

2. Knie- en beenproblemen maken 18 procent uit van de fietsongemakken. De belangrijkste oorzaak is een verkeerd ingestelde zadelhoogte. Een te hoog zadel geeft letsels aan de buitenkant van de knieschijf. Een te laag zadel zorgt voor overbelasting in de streek van de knieschijf en het bovenbeen. Ook hier is een beenlengteverschil mogelijk de letselbron. Een juiste fietspositionering kan daardoor knie – en bovenbeenklachten verminderen.

3. Nek- en schouderpijn, eventueel gepaard met lage rugpijn, treedt op wanneer de afstand tussen zadel en stuur te kort of te lang is. Ook de breedte van het stuur speelt een belangrijke rol. Is de oorzaak van fysieke aard, dan wordt gedacht aan een verschil in armlengte. Tijdens een bikefitting wordt er uitgemeten wat voor jou de ideale stuurbreedte is.

4. Zitvlakproblemen zijn grotendeels te wijten aan een gebrek aan fietskilometers en verkeerde zadelkeuze. Een niet-horizontaal staand zadel leidt tot zit- en rugklachten. Bij beenlengteverschil of bekkenscheefstand ontstaat een ongelijke zadeldruk, met zitklachten tot gevolg. Via drukpuntsystemen kijken we wat het meest geschikte zadel is.

5. Voet- en enkelpijn: Een te lage zadelstand veroorzaakt een pijnlijke achillespees en kuitspier. Ook wanneer het schoenplaatje te ver naar voren is geplaatst, treedt belasting van de achillespees en kuitspier op. Ook koude of tintelende voeten kunnen verbeteren door een juiste bikefit.

6. Pols- en handongemak: Een foutieve instelling van het stuur resulteert in pols- en handproblemen. Een te grote afstand tussen zadel en stuur zorgt ervoor dat een te hoog lichaamsgewicht op hand en pols steunt. Ook een armlengteverschil kan aan de basis liggen van pols- en handongemak.

Je merkt het: een correcte fietspositionering is van cruciaal belang, zowel voor je fietsplezier, je prestaties als voor je gezondheid. 

Optimaliseer uw fietspositie bij Vitori

Vitori optimaliseert jouw fietspositie aan de hand van de Precision Fit methode. Deze telt zes stappen, telkens met aandacht voor de drie therapeutische stadia: probleemdetectie, herstel en blessurepreventie.

 

 

Contact

 
Indien je nog vragen zou hebben aarzel dan niet contact op te nemen.

 

Alphonse Vermote

alphonse@vitori.be

Tel: +32 (0)472 71 78 26

Maak een afspraak online

Célestin Leyman

celestin@vitori.be

Tel: +32 (0)472 47 44 42

Maak een afspraak online

Stappenplan fietspositionering

 

Stap 1: Kennismakingsgesprek
We luisteren naar je verhaal en toetsen doelstellingen af. We bespreken eventuele problemen en peilen naar je blessuregeschiedenis.

Stap 2: Lichaamsscreening
Er gebeurt een totale lichaamsscreening. Hierbij detecteren we lichamelijke asymmetrie. We hebben aandacht voor de voeten (lengte, breedte en booglengte), knieën, heupen (bekkenhoogte), armen, rug en schouders en bepalen de binnenbeenlengte en zadelmaat. Daarna testen we de kromming van de rug, flexibiliteit van de borst en beweeglijkheid van benen en heupen.

Stap 3: Afstelling schoenplaatjes
Op basis van de voetmeting wordt je schoen afgesteld. De schoenplaatjes worden zo geplaatst dat voet- en enkelpijn worden vermeden.

Stap 4: Analyse van de huidige fietspositie
Er volgt een analyse van je begin fietshouding. We bestuderen het onderlichaam (zadel) en bovenlichaam (stand van het stuur). Ook wordt er een zadeldrukmeting uitgevoerd om zitvlakproblemen te voorkomen.

Stap 5: Aanpassing fietspositie
Bij een lage trapfrequentie stellen we de zadelhoogte en lengtestand van het zadel af. We bepalen de breedte, drop en reikwijdte van het stuur, evenals de lengte en hoek van de stuurpen. Bij triatleten focussen we zowel op de drop, reikwijdte en breedte van de armkussens als de lengte van de extensies.

Stap 6: Feedback
We vertellen na afloop waar de problemen zich situeerden en lichten de gebeurde aanpassingen toe.